Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi

Hastanemizde Diyabet Okulu Halkımıza Hizmet Vermeye Başladı

Güncelleme Tarihi: 11/05/2018

HASTANEMİZDE DİYABET OKULU AÇILDI

Halkımızı bilgilendirmek, diyabet konusunda bilinçlendirmek ve diyabet ile nasıl savaşacağı konusunda aydınlatmak için diyabet okulumuz hizmet vermeye başladı. İç hastalıkları uzmanı, Diyabet hemşiresi ve Diyetisyentarafından yapılan eğitimleri tamamlayanlara 'DİYABET OKULU DİPLOMASI' verilecektir.

DİYABET

Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülinin etkisine dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Besinler, vücudun başlıca yakıtı olan şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar.

Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır. Diyabetli bireylerde insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda miktarı yükselir (HİPERGLİSEMİ).

Kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür. İnsülin eksikliği veya yetersizliğine bağlı olarak hücreler glikozu kullanamaz; gerekli olan enerji yağlar ve proteinlerden sağlanır. Bunun sonucu diyabetli birey hem zayıflar, hem de idrarda keton (aseton) oluşur.

Diyabetin Tipleri

• Tip 1 diyabet : Vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapmaz.
  • Tip 2 diyabet : vücut insülin yapar fakat yeterli kullanılmaz.

Nedenleri

Tip 1 diyabet:

• Kalıtım
  • Pankreasa zarar veren virüsler
  • Vücudun kendi savunma sisteminde oluşan ve pankreastaki  insülin yapan hücrelerin tahribi ile sonuçlanan sorunlar

Tip 2 diyabet:

• Yaş (25 yaş üzeri)
  • Obezite
  • Kalıtım
  • Gebelik sırasında diyabet gelişimi
  • 4.5 kg’ dan ağır bebek doğuranlar
  • Stres
  • Hipertansiyon

DİYABETİK AYAK

aayak1.jpg   ayak2.jpg
DİYABETİK AYAK B
AKIMINDA AMAÇ;

• DİYABETE BAĞLI OLUŞAN ENFEKSİYONLARIN GİDERİLMESİ,
  • BOZULAN AYAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN YENİDEN SAĞLANMASI,
  • DİYABETİK AYAK YARASININ BAKIMINI SAĞLAYARAK YENİDEN İYİLEŞMESİNİN HIZLANDIRILMASI,
  • KOMPLİKASYONLARIN EN AZA İNDİRGENMESİ VE YENİ YARA OLUŞUMUNUN ÖNLENMESİ,
  • HASTAYA EVDE KİŞİSEL BAKIMI İÇİN UYGUN EGİTİM VERİLMESİDİR.
dybt1.jpg